Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на Дискуси

Posted by ramona 19/08/2022 0 Comment(s)

Дискусите (Symphysodon) са едни от най-популярните аквариумни риби, част от семейство Цихлиди. Те имат специфична форма на тялото, откъдето идва и наименованието им. Древен род са и за първи път са открити през 30-те години на 19 век по горното течение на река Амазонка. Обичат по-топла вода с постоянна температура около 26-30C и с приблизително pH 4-7. Характерно за тях е, че са пасажни и миролюбиви обитатели и лесно съжителстват с други видове – тетри, разбори и др.
При оптимални условия на отглеждане тези любимци могат да достигнат размери от порядъка на 20-25 см. в диаметър, поради което ще им е необходим аквариум с минимален обем 200 литра. Нуждаят се от добра филтрация за пречистване на средата от органични отпадъци. Във връзка с това при нас може да откриете богата гама от акваскейпове и техническо оборудване на производителите Hagen, Eheim, Ferplast, AquaEL, Hailea и RS Electrical. Предлагаме и базови аквариуми, както и такива по поръчка.
За да се намали силата на водния поток в домашната ни екосистема, можем да поставим на дъното корени азалия, скали или по-масивни декорации, но така че да са безопасни и да не нараняват рибите. Те служат и за скривалища (укрития), каквито тези обитатели търсят в естествените им местообитания. Така те се чувстват спокойни и изолирани. Грундът е добре да бъде дребнозърнест, тъй като любимците ни с охота ровят в него, а цветът му е спрямо нашите предпочитания.
Дискусите не живеят самостоятелно, а трябва да са на групи от минимум шест екземпляра. Водата е хубаво да е чиста, мека и да се сменя най-малко веднъж седмично 30% от нея. По отношение на естествената растителност тези риби трябва да съжителстват с топлолюбиви растения, като Анубиас, Криптокорина, Микрозорум и др. Те са всеядни водни обитатели, обичат да похапват често, за да са здрави, което предполага три хранения на ден. Предпочитат замразена артемия, хирономус, гранули, люспи или на растителна основа. Редувайте сухи със замразени ястия.
Ние предлагаме значителен асортимент от храни на различни марки. По-известни са Hikari Vibra Bites (Hikari), Dennerle Discus Soft granules (Dennerle), Tropical Discus Gran D-50 PLUS (Tropical), RUTO Discusfood и Discus Color Profimenue (RUTO) и др. Те се отличават с обилно съдържание на хранителни вещества, които доставят енергията за всички жизнени процеси на вашите любимци. Добре е да се внимава да не се прехранват и да се дава толкова, колкото могат да изядат за една-две минути.
При размножаването водата трябва да бъде към 6 pH, a общата твърдост между 0 и 4. В природата мъжкият дискус почиства точно определено място, в което женската снася. Новородените се хранят с новоизлюпена артемия. Препоръчва се използването на конус, който е с подходяща закрепваща повърхност, в който женската хвърля хайвера, а мъжкарят го опложда. Превенция срещу заболявания е наблюдение на поведението им, следене на водните параметри с тестове, редовна смяна на водата.

 

Leave a Comment