Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на костенурки

Posted by ramona 26/08/2022 0 Comment(s)

Костенурките са дълголетни животни, които изискват специфични грижи за своето развитие. За разлика от кучетата и котките, те не издават звуци, когато имат нужда от нещо, не бързат за никъде и излъчват спокойствие. Други техни предимства са, че по-рядко предизвикват алергии на стопаните си, не са претенциозни, устойчиви са на инфекции, издържат дълго без храна, справят се известен период без кислород, защитени са с черупка. По начало не са толкова опасни, но имайте предвид силата на челюстите им.
Костенурките се нуждаят от специален аквариум (терариум), който да е адаптиран за нуждите им. Тези любимци растат през целия си живот, от което следва, че малък съд няма да бъде уместен. Преди да си закупим такъв домашен обитател е добре да осъзнаем, че той е всеяден и не е препоръчително съжителството му с малки риби или растения. Трябва да им осигурим чиста вода и постелка, да им даваме целесъобразна според вида храна, както и редовно да почистваме корубата им.
Първата стъпка при отглеждането на костенурки е изборът на подходящ аквариум/терариум. Хубаво е той да разполага със зона за плуване, както и с пространство за суша, на което да разположим скали и някаква декорация за украса. Те са важни за почивка и слънчеви бани, които са жизнено необходими за студенокръвното влечуго. Дължината му трябва да бъде около седем пъти по-голяма от тази на любимеца ни, а ширината и дълбочината му поне два пъти повече от размерите на обитателя.
По отношение на оборудването е добре да се снабдим с UV крушка, като източник на светлина и топлина. Освен това такъв тип лампа стимулира синтезата на витамин D3, който е незаменим, особено за младите костенурки. Температурата е от съществено значение, като при малките екземпляри оптималните градуси са от порядъка на 25-27C, независимо от сезона. При възрастните индивиди се разпределят по следния начин: през пролетта и есента (20-25C), зимата (15-20C), а през лятото ( 25-30C).
Хубаво е да помислим и за укрития, които да гарантират подслон за животните. В същото време те позволят и възможност за излизане над водата и греене. При закупуването на костенурка трябва да наблюдаваме движението им, като е желателно то да е без проблеми и да се гмуркат. Хубаво е бъдещите ни любимци да се придвижват равномерно и с вдигната глава. Очите и ноздрите е добре да са чисти, редно е да се уверим в доброто състояние на кожата на врата, краката и опашката. Не забравяйте да проверите дали бронята е с правилна форма и дали не е мека, което е признак на липса на калций.
Ние, от Aquarium.bg, предлагаме богато разнообразие от аквариуми и терариуми (готови и по поръчка), които да задоволят предпочитанията на всеки вкус. В нашите магазини и на сайта ни можете да откриете всичко за техническото оборудване, аксесоари (съдове за вода и храна, термометри и влагомери, постелки и др.), декорации, храни и препарати на производителите Exo Terra (Германия), JBL (Германия), Tropical (Полша), Hagen (Германия), Eheim (Германия), Dajana Pet (Чехия), AquaEL (Полша) и други.

Leave a Comment