Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Отглеждане на тетри

Posted by ramona 08/11/2023 0 Comment(s)

Тетрите са едни от най-интересните видове аквариумни рибки. Разнообразието им е голямо и се предлагат в различни размери.

Тетрите се срещат в сладководни местообитания в Южна Америка, Африка и Централна Америка.

Какви грижи трябва да полагате за тези животинки?

Както и при останалите риби, тетрите също имат свои нужди.

Качеството на водата трябва да е добро, за да могат рибките ви да имат здравословен живот, без стрес. Разнообразната диета също е нещо, което трябва да се има предвид при отглеждането на тетри.

Тези водни обитатели лесно се различават от другите видове риби. Горната и  долната им опашна перка са еднакви по размер. Имат две гръбни перки. Първата гръбна перка е много изпъкнала, докато втората е по-малка. Между гръбната и опашната перка има малък издатък, наречен "мазен плавник". Тези характеристики са отличителни белези на тези риби.

Тетрите ще се чувстват добре в аквариум от поне 60 литра, затова е добре да им осигурите повече пространство. Тъй като те са пасажни риби,  колкото по-голям е аквариумът, толкова повече риби можете да отглеждате. Минимумът е шест на брой.

Уверете се, че разполагате с добра филтрираща система, както и, че почиствате и сменяте филтър медията при нужда. На нашия сайт, aquarium.bg, може да откриете голямо разнообразие от вътрешни и външни филтри на известни марки – AquaEL, Eheim, Hagen и др.

Повечето тетри се справят добре с pH на водата между 6,0 и 7,8. Тъй като тези риби са тропически, е необходимо да им осигурите и качествен нагревател. Препоръчва се температурата да е в диапазона от 23 до 27 градуса.

Тетрите харесват силно залесени аквариуми. Заредете техния дом с живи растения, където тези обитатели да могат да се крият.

Тетрите са с миролюбив характер, затова се разбират добре и с други аквариумни рибки, като Разбори, Анциструси, Коридораси, Данио.

Съществуват доста разновидности на тетрите – стъклена тетра, синя тетра, червена тетра, огнена тетра и т.н.

Тези риби са всеядни. Най-популярните варианти за храна е тази на люспи и пелети. Пелетите, обикновено, са с много високо съдържание на протеини, а храната на люспи има равномерна смес от растителен материал и животински протеин. Тези храни ще осигурят на вашите риби балансирана диета. Предлагаме различни видове храни, под формата на люспи и пелети на марки като Dajana Pet, Hikari, Tropical.

Тетрите са чудесни риби за всеки аквариум. Ако им осигурите подходящо качество на водата и диета, вашите домашни любимци могат да живеят дълго. Някои видове, дори, могат да живеят над десет години, което е впечатляваща продължителност на живота за домашни аквариумни рибки.

 А ето и някои интересни факти за тетрите:

  1. В Бразилия се провежда ежегоден фестивал, който се фокусира, върху декоративните рибки, а звездата на шоуто е тетра кардинал (червен неон) - яркочервена риба, с преливаща се синя ивица, която минава хоризонтално, надолу по тялото й.
  2. Цветът на тялото на тетрите избледнява през нощта.  Този факт често изненадва акваристите.  През нощта или когато се чувстват стресирани или застрашени, преливащата им синя и червена окраска на тялото може да избледнее до блед или сребрист оттенък. Това поведение е форма на защитен механизъм, който им помага да станат по-малко видими за хищниците.

 

Leave a Comment