Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Поддръжка на филтриращата система

Posted by ramona 08/07/2022 0 Comment(s)

Филтърът е един от най-важните елементи на техническото оборудване на аквариума, така че не забравяйте да обръщате внимание на поддръжката му. Тя е важна за правилното извършване на функциите му – пречистване на отпадъчните продукти и колонизиране на полезните бактерии. Много акваристи обаче не знаят как или просто не успяват да почистят филтриращата си система качествено, което води до проблеми с водната химия. В тази статия ще разгледаме всички важни аспекти.
Първият въпрос, на който трябва да се спрем, е колко често да извършваме тази манипулация. Двете крайности, като прекаленото изчистване или дългото оставяне без грижи, са нежелателни. В първия случай рискуваме да унищожим всички заселили се ценни микроорганизми във филтъра, а във втория да допринесем за повишаването на нивата на амонячните съединения. Строго правило за тази честота няма, но ще дадем някои общи препоръки.
Хубаво е профилактиката на филтриращата система да се извършва на всеки две седмици или поне веднъж месечно. Във връзка с безопасността, най-напред изключваме електрическите уреди – самия филтър, нагревателя, осветлението, въздушната помпа и други. Не използвайте гореща вода при промиването на гъбите и ватите, както и сапун, белина и всякакви други дезинфекциращи средства, които могат да убият биологичната филтрираща система.
Механичната медия се състои от различни видове гъби, вати, дунапрени и уплътнения, които служат за пречистване на водата от примеси. Ако не се измиват редовно, нараства количеството нитрати и фосфати, което довежда до развитие на алги. Поддръжката им включва редовното им пречистване, за да се отстранят замърсяванията. Винаги изплаквайте в аквариумна вода. Препоръчваме честотата на промиване да е в зависимост от биологичното натоварване.
Химичната медия е ефективна за предотвратяване на много проблеми в аквариумната среда. Тя се поставя непосредствено след механичната. Активният въглен е най-разпространеният вид такава филтрация. Той абсорбира разтворените органични вещества, премахва миризмите и предпазва водата от оцветяване. Сменя се с друг, когато водната бистрота се намали или се появи неприятен мирис. В повечето случаи един такъв абсорбент издържа около 1-2 месеца.
Правилната поддръжка на аквариумното оборудване ще увеличи производителността му. Добре е да следвате инструкциите на производителя и да смажете частите му с подходяща смазка, където е необходимо. После го сглобявате и инсталирате в аквариума изцяло под вода. Въпреки техническия прогрес, дори и филтрите от ново поколение се нуждаят от редовно почистване, за да могат да осигурят качеството на средата. Затова следете този процес, ако трябва водете си и дневник.
Не на последно място е важно да споменем, че филтърните ротори периодично се вадят и почистват с комплект четки (Marina), a при външните филтри (канистрите) е желателно да се чистят и маркучите, например с JBL Cleany. Наблюдавайки качеството на водата и поведението на вашите любимци, с течение на времето ще си създадете точен график за поддържането и почистването на вашия аквариум.

Leave a Comment