Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Подготовка за зарибяване и грижа за рибите

Posted by ramona 02/06/2022 0 Comment(s)

                       

Начинаещите акваристи често са нетърпеливи и в желанието си да се сдобият с първите риби, извършват голяма грешка. Току-що стартираният аквариум представлява нестабилна среда, която не е годна за живот, и бързото поставяне на обитатели в него не е препоръчително. Нужно е да се изчака, докато се убедим, че всичко функционира правилно и тогава да добавим любимците си. Те трябва да се въвеждат поетапно, за да не се претоварва филтърът, в който все още липсват култивирани бактерии.
В новия аквариум не се е извършил азотният цикъл и концентрацията на амоняк е смъртоносна за всяка риба. Необходимо е време, за да се затвърди водната химия в него, преди да добавим обитателите му. В сладководните акваскейпи растенията изключително спомагат за „узряването“, поглъщайки вредните химикали, соли и газове. При морските пък протеините могат да достигнат критични нива, затова е добре да се поддържа протеин скимера, като се почиства пяната от колекторната чашка.
Важен аспект е изборът на любимците ни. Тук е хубаво да се имат предвид техните биологични особености и здравословното им състояние. По отношение на първия показател рибите трябва да са така подбрани, че да не се конкурират или пречат помежду си по отношение на територия и храна. Добре е да са здрави и с добър външен вид – да нямат наранявания и петна по тялото, да имат ярки и характерни за вида цветове, поведението им да е нормално, както и да не са стресирани.
След като сме се спрели на подходящите обитатели, идва ред на тяхното пренасяне у дома. Хубаво е те да се отнесат в чисти найлонови торбички, завързани с ластик, като пропорцията вода-въздух в тях да е 1:3. Пътуването не бива да бъде съпроводено от големи температурни промени. После се потопяват заедно, за да може градусите на водата в торбичката да се уеднаквят с тези в аквариума. Трябва да сме внимателни – всеки любимец заслужава грижи и внимание, които започват от транспортирането им.
Качеството на живот на нашите риби зависи единствено от нас – отговорността е същата като тази при отглеждане на куче, котка или друго домашно животно. Независимо от размера и темперамента на обитателя, е добре да му гарантираме оптимални жизнени условия. Големите любимци имат нужда от пространство за плуване, а по-малките и мирни видове не бива да делят хабитата си с по-едри и агресивни такива. Ако спазим това, ще постигнем така потребните баланс и хармония.
Първата стъпка при закупуването и отглеждането на риби е да придобием вярна представа за техните потребности. Хубаво е да знаем дали те отговарят на характеристиките на водата, дали ще можем да осигурим хранителните им изисквания, както и дали ще могат да съжителстват с останалите индивиди.

 

Leave a Comment