Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Спят ли аквариумните рибки и колко дълго?

Posted by gabriela 05/09/2023 0 Comment(s)

Със сигурност сте ставали свидетели на пухкави животинки, свили се на кълбо, които спят. Но замисляли ли сте се дали вашите аквариумни любимци имат тази функция ?
Отговорът е: Да, аквариумните рибки спят, но не като нас, хората.
Циклите на човешкия сън се определят на етапи. При рибите е по-скоро период на почивка, през който мозъчната и метаболитната активност са намалени за известно време, което им позволява да си починат, като същевременно остават нащрек за опасност.
Количеството сън, необходимо на рибите и навиците им, варират в зависимост от вида. Въпреки това, всички риби се нуждаят от почивка, за да бъдат здрави.
Всички риби ли спят?
Докато повечето риби навлизат в период на почивка, не всички видове влизат в състояние на пълен „сън“.
Мексиканската тетра, например, не се нуждае от голямо количество сън. Установено е, че генът за „ безсъние“ при тези риби е доминиращ и наследствен.
Повечето, често срещани аквариумни видове, обаче,  ще демонстрират периоди на почивка, които следват обща рутина.
Кога спят рибите?
Рибите реагират на периоди на светлина и тъмнина, за да стимулират нивата си на активност.
Рибите, които спят през деня и са активни през нощта, са нощни видове, като сомовете, например.
Други видове са дневни – такива са златните рибки, тетрите.
В природата движението на слънцето стимулира тези дневни и нощни дейности.
В аквариума този цикъл се възпроизвежда изкуствено, с помощта на аквариумно осветление, което позволява на рибите да следват естествените си ритми на активност. Не очаквайте всички видове да следват стриктно рутина. Например, все по-популярната риба бета, спи предимно през нощта, но има навика да подремва и през деня.
Колко дълго спят рибките?
Аквариумните рибки спят средно от 8 до 12 часа. Тъй като времето за сън се определя от светлината, е необходимо да държите осветлението на аквариума включено за 8 до 12 часа, което позволява 12 до 16 часа тъмнина.
Ако забравяте да изключвате осветлението, инсталирайте таймер, за да поддържате нещата последователни. Твърде много или твърде малко светлина ще стресира вашите риби и ще наруши естествените им цикли на активност.
Как и къде спят рибите ?
Рибите спят, като забавят движенията на хрилете и перките си. Метаболизмът се забавя, както и дишането.
Тъй като нямат клепачи, те не могат да си затворят очите и затова ги държат широко отворени. Най-същественият признак, че рибата си почива, е забавянето на движенията.
А ето и нещо любопитно:
Рибите Бета могат да спят и настрани. Имайте предвид, обаче, че ако правят това често, е добре да ги наблюдавате и за здравословни проблеми, като такива с плавателния мехур.
Различните риби спят на различни места – някои видове стоят, неподвижно, близо до дъното, други ще се заровят в субстрата. Трети пък обичат да стоят близо до повърхността на водата.
Има ли такова нещо, като риба, която спи твърде дълго?
Аквариумните риби, обикновено, следват редовни периоди на активност и почивка. Ако възобновят нормалната си активност, след известно време, най – вероятно са си подремвали, но ако продължават да са летаргични, има някои фактори, които трябва да проверите. Това са параметрите на водата- температура, pH, наличието на токсични вещеста, също така е добре да следите за признаци на някакво заболяване.  
И накрая, знайте приблизителната продължителност на живота на вашия вид риба. Тя може просто да навлиза в златните си години и да има нужда от малко повече почивка.

 

Leave a Comment