Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Стартиране на градинското езеро

Posted by parvan 22/06/2022 0 Comment(s)

Градинското езеро е декоративен елемент, който придава красив и завършен вид на всеки двор. Чрез него превръщате градината си в мечтано място за почивка и кътче, където с удоволствие да прекарвате свободното си време. Пролетта е най-подходящият сезон за неговото изграждане, като етапите за стартирането му са три: избор, подбор на украса и обитатели и пълнене с вода (начало на биологичната филтрация). В тази статия ще разгледаме последователно всеки един от тях.
Най-напред трябва да съобразим формата, обема и местоположението му. За начинаещите препоръчваме да започнат с готово езеро от PVC и фибростъкло. Предимствата му са, че е по-издръжливо и лесно за сглобяване, а недостатъкът му е, че се различава от естествено проектираните. Повечето такива продукти са малки – 5м3 и дълбочина 80 см., като са предназначени за по-малък брой любимци. Вариантите, които ние предлагаме, са декоративните езера на производителя Eheim (Германия).
Преди да се заемем с основната работа е добре да си направим скица на бъдещия ни проект. Големината и литражът зависят от това какво ще отглеждаме в нашия воден оазис, като минимумът е 10м3 площ. Ако сме се спрели на златни рибки и кои, техните размери изискват поне 2,5м3 на индивид. Хубаво е местоположението да е далеч от дървета и храсти, тъй като опадалите листа могат сериозно да го замърсят. Полезно е огряването от слънцето да не бъде през целия ден.


Помислете за филтриращата система, защото без нея качественото почистване на водата е невъзможно. Езерните филтри са съобразени за големи количества – от 1000 до 15000 и повече литра. Моделът Laguna Pressure Flo на Hagen, например, е носител на истинско качество и гаранция за ефективност в това отношение. При закупуването на тази техника е необходимо да обърнем внимание на дебита и за какъв обем вода е предназначен. Могат да се използват и UV лампи срещу появата на алги.
Следващата стъпка от изграждането на градинското езеро е аранжировката. Част от нея са обли речни камъни и естествени растения. От флората по-често се употребява офиопогонът, който е красив, нестандартен, с ефектна вечнозелена листна маса. После пристъпваме към рибите – както казахме по-рано, най-добре е да предпочетем златната риба и японския шаран кои. Те са типично езерни и са представители на семейство Шаранови. Имат сходни изисквания към параметрите на средата и съжителстват помежду си.
Последната фаза е напълването с вода. За започване на биологичните процеси ще е нужно приложението на препарати. В нашите магазини и на сайта ни можете да откриете голямо разнообразие на марките Eheim (Eheim pond bacteria start – стартираща бактерия, Eheim pond phosphate OUT, Eheim oxyPOND), Seachem (Seachem Pond Stability, Seachem Pond Prime), Dajana Pet (Dajana Pet Pond Natural Balance) и др. Прилагайте тези продукти и проверявайте стойностите на водата, ако искате дълго да се радвате на езеро у дома.

Leave a Comment