Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Видове филтри и филтрация в аквариума

Posted by ramona 07/07/2022 0 Comment(s)

Филтърът е най-важната пречистваща система в акваристиката. Функцията му е да отстранява отпадъците от водните обитатели, от неизядената храна и вредните вещества. Пречиствателният процес като цяло се състои в засмукване на вода от аквариума, прекарването ѝ през филтърна медия (механична, биологична или химична) и последващото ѝ връщане обратно. Това се извършва бързо и многократно, като е желателно уредът да се изключва само при почистване или някои видове лечение.
При закупуване на филтър е хубаво да се съобразим с някои неща. Ръководим се от обема на аквариума и дебита на техниката (литър/час). Имайте предвид, че в техническите характеристики на производителя фабричната производителност е измерена без медия (с изкл. на марката Eheim). Когато се напълни с филтриращи материали и изходът се свърже с флейта, колена или други елементи, дебитът намалява. Затова избираме такъв модел, който да превърта 6-8 пъти за час цялата вода в акваскейпа.
Филтрите се делят на вътрешни, външни, окачени и др. Тук отново изхождаме от обема. При аквариуми до сто литра е добре да се насочим към вътрешен филтър, а при по-големи – към външен. Основната разлика между тях е в количеството медия, която съдържат, мощността, както и мястото, което заемат. Окачените се монтират извън аквариума и притежават голям капацитет. Съществува и допълнителна филтрация, като това са различни видове предфилтри, дънни филтри и биохимични гъби.
Вътрешните филтри по същество представляват водна помпа в пластмасова кутия. В долната част имат ротор (перка), чрез който издърпват водата, прекарват я през медията и я връщат през отвора в горната част. Те са компактни, изцяло потопени под водата и вървят в комплект с биофилтрираща гъба (дунапрен). Някои модели имат и отделение за активен въглен или за керамика. Недостатък е, че се разполагат вътре в аквариума и трябва да се прикрият с нещо, за да не се виждат. Поддръжката се състои в заплакване на филтърната гъба в аквариумна вода веднъж на две седмици.
Външните филтри включват филтър медия, кранове, маркучи и различни приставки. Това, което ги отличава от вътрешните е, че при тях водата преминава през няколко етапа на почистване, като по начало най-напред се слага механичната, след нея биологичната и накрая химичната. Те са по-мощни и са предназначени за по-голямо количество вода. Въпреки наличието на непрекъсната филтрация, не се изключва общата поддръжка на акваскейпа – почистване, смяна на вода и използване на тестове.
Не на последно място е редно да споменем и филтрацията. Чрез механичната медия се задържат по-едрите и груби частици и се възпрепятства разпространението им в средата. Тя може да бъде под формата на дунапрен или вата. Биологичната филтрация се осъществява от бактерии, които преработват отпадната органика в безвредни субстрати. Тук амонякът се преобразува в нитрати и нитрити. Химичната филтрация се извършва от активен въглен или йонообменни смоли, които премахват вредните елементи от водата.
Ние, от Aquarium bg., разполагаме с пълен асортимент от вътрешни и външни филтри, както и филтрираща медия към тях. По-известни марки, които гарантират здравина и качество, са:
- Eheim - сериите Eheim eXperience и Professional (външни филтри), Biopower и PickUP (вътрешни филтри)
-  Fluval Performance (външни филтри), U1, U2, U3 и U4 (вътрешни)

Leave a Comment