Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Видове храни и хранене на рибите

Posted by ramona 10/06/2022 0 Comment(s)

Храненето на водните обитатели е един от най-приятните аспекти на това хоби. Основното правило, от което трябва да се водим е, че колкото една риба е по-гладна, толкова е по-здрава. Някои видове са природно любознателни и това, че се приближават, щом пристъпите към тях, няма нищо общо с глада. Важно е да не ги прехранвате! Храна от неправилен вид, размер или прекомерно количество може също да е вредна. Осигурявайте на любимците си балансирана, разнообразна и подходяща закуска.
Аквариумните обитатели е добре да употребяват такива продукти, които съответстват на храносмилателната им система. Ако са хранени погрешно, организмът им няма да може да се справи с това и те могат да страдат, както от скоротечни, така и от хронични заболявания. Месоядните риби имат къс храносмилателен тракт, защото протеиновите храни се смилат по-бързо, за разлика от този на тревопасните, където се изисква по-продължителна обработка. Отговорността е да познаваме нуждите им.

                                                                                                           
Храните, които се използват в акваристиката, са изключително разнообразни. В нашите магазини можете да откриете готови сухи храни, които са на люспи, гранули, таблетки и др. По-известни марки са Hikari, Hagen, Dennerle, Tropical, Dajana Pet. Замразените са със същото качество, като предлагаме такива на нидерландския производител RUTO. За разлика от другите, те са порционирани и лесно се разтварят във водата. Съдържат хирономуси, дафнии, ларви на комари, скариди и др.
В нашия асортимент може да намерите хранителни добавки, чиято основна функция е да повишават апетита на любимците ви. Такива са продуктите на американската фирма Seachem (Seachem Garlic Guard, Seachem Entice). Те съдържат напълно натурални вкусове и аромати, които са предназначени за злоядите водни обитатели.
В общите аквариуми едно-две хранения дневно обикновено са достатъчни, но трябва да се проверява дали всички риби се хранят. Люспите, плуващи на повърхността, ще бъдат изядени от тези обитатели, които обитават тези аквариумни слоеве. Те ще продължат да ги ядат и като омекнат, затова е добре да се прибавят една-две потъващи таблетки за дънните риби. Главното правило тук е да се дава толкова, колкото любимците ни могат да изядат за 1-2 минути. В противен случай се активират процеси на гниене.
Колко често и как ще храните рибите си зависи от броя, размерите и хранителните им навици. Погрижете се да постигнете най-добрия за тях режим. Уверете се, че им гарантирате задоволителна и целесъобразна храна, като им я предоставяте в скромен обем. Гниещите неизядени остатъци скоро претоварват филтриращата система и довеждат, както до евентуални заболявания, така и до натрупването на вредни амонячни съединения, които са смъртоносни.

 

Leave a Comment