Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Видове морски водорасли и ползите от тях

Posted by gabriela 27/10/2023 0 Comment(s)

Сред много акваристи съществува схващането, че водораслите в аквариума могат да бъдат само вредители. Съществуват, обаче, редица предимства, които тези нисши растения предоставят на водните обитатели в аквариума.
Когато чуете думата „водорасли“, това може би ви кара да си представите онези грозни, зелени налепи в аквариумите. Важно е да знаете, че това не са единствените видове водорасли. Всъщност, тяхното разнообразие е доста голямо. Ако искате да култивирате здрав, соленоводен аквариум, е необходимо не само да научите за различните видове морски водорасли, но също така и да се запознаете с техните предимства.
Ползи от морските водорасли
Соленоводните рифове са пълни с разнообразие от форми на живот и различните видове водорасли играят голяма роля в установяването на разнообразието на тези екосистеми. В аквариум със солена вода, водораслите могат да бъдат привлекателно допълнение към него и могат да служат като алтернативен източник на храна за риби и безгръбначни. Водораслите, също така, са средство за износ на хранителни вещества в аквариума.  Друго предимство на соленоводните водорасли е, че спомагат за филтрирането на водата – макроводораслите обикновено се използват по този начин.
Видове морски водорасли

Червени водорасли - Този вид водорасли образуват подобни на рогозки или храсти структури в аквариума и обикновено са червеникави или розови на цвят. Често наричани коралови водорасли, те растат бавно и рядко причиняват проблеми в аквариума. Това водорасло изисква добро качество на водата, ярка светлина и високи нива на калций, за да процъфтява.
Диатомеи -  Диатомеите са едни от потенциално проблемните видове соленоводни водорасли.
Те, обикновено, се образуват в лигави златисто-кафяви покрития по стените и предметите в аквариума. Могат да направят водата мътна.
Диатомеите са склонни да процъфтяват при лошо качество на водата и слабо осветление, така че те са  често срещани в новосъздадени и лошо поддържани аквариуми.
Зелени водорасли - Този тип водорасли могат да бъдат коралови или некоралови и са основен източник на храна за много соленоводни видове риби.  Зелените водорасли имат много от същите изисквания като червените водорасли, но растат по-бързо.
Най-полезното водорасло за един морски аквариум е Chaetomorpha ( Хетоморфа). Този вид премахва нитратите и фосфатите от солената вода. За да увеличите количеството хранителни вещества, които тези водорасли изнасят, използвайте средно до силно осветление и ги отглеждайте, по възможност, в съмп.  Te, също така, балансират рН, като поемат излишния CO2 и увеличават разтворения кислород.
Синьо-зелени водорасли.
Наричани още цианобактерии, синьо-зелените водорасли са склонни да образуват гъста слуз, върху повърхността на аквариума и могат да предизвикат миризма на плесен. Тъй като малко водни животни ядат синьо-зелени водорасли, те са трудни за контролиране.
Този вид е често срещан в лошо поддържани аквариуми, с ниско качество на водата и недостатъчно движение.
Макроводорасли - Наричани още морски водорасли, макроводораслите са името на група многоклетъчни водорасли. Те използват светлината като енергия, за да превърнат въглеродния диоксид в кислород.
Съвети за борба с водораслите

Въпреки че морските водорасли могат да бъдат много полезни в соленоводния аквариум, със сигурност не искате те да излязат извън контрол.
Ако позволите на водораслите във вашия аквариум да растат безпрепятствено, те скоро ще го превземат, покривайки стените и декорациите до такава степен, че да започнат да имат отрицателен ефект, върху вашия аквариум и неговите обитатели.
За да предотвратите това, е добре да се погрижите за някои неща:
-    Ограничете количеството светлина, което навлиза в аквариума – нека тя да бъде включена за не повече от 10-12 часа на ден.
-    Ограничете количеството хранителни вещества, които водораслите приемат. Те са склонни да растат бързо, в аквариуми с високи нива на нитрати и фосфати, затова е добре да контролирате тези химикали.
-    Сменяйте водата редовно, избягвайте прекомерното хранене на рибите и използвайте протеинов скимер, за да премахнете органичните вещества, преди да се разградят.

 

Leave a Comment