Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Воднянка - какво е и как се лекува

Posted by gabriela 01/11/2023 0 Comment(s)

Когато отглеждате риби в аквариум, има вероятност да се сблъскате с различни заболявания и състояния на тези животинки. Едно от тях е Воднянката.
Воднянката е вътрешна бактериална инфекция, която кара телата на аквариумните риби да се подуват. Въпреки че, сама по себе си, обикновено не е заразна, условията, които водят до появата на Воднянката, могат да имат отрицателни ефекти, върху други риби в аквариума, ако не бъдат отстранени бързо.
Какви са симптомите на това заболяване?
Те са сравнително лесни за разпознаване и включват подуване на корема, а в някои случаи и цялото тяло на рибата. Някои от люспите на рибата могат да започнат да стърчат от тялото й.
Възможно е домашните ви любимци да изпитат промени в поведението, да станат летаргични, както и да загубят апетита си. Някои риби дори могат да имат изпъкнали или хлътнали очи.
Какви са причините за това заболяване?
В повечето случаи Воднянката е резултат от бактериална инфекция, причинена от бактерията Aeromonas. Aeromonas е бактерия, която обикновено се среща в повечето аквариуми, но може да зарази само риби, които са стресирани, поради пренаселеност или лошо качество на водата. Воднянката може също да засегне риби, които имат лоша бъбречна функция, състояние, което може да доведе до абсорбиране на вода в телесната кухина, което причинява подуване на стомаха на рибата. Добра идея е да изолирате всички болни риби от тези, които са здрави, за да можете да лекувате само болните, преди да ги върнете в общия аквариум.
Какво е необходимо да направите?
1.    Изолирайте болната риба в отделен аквариум. Той трябва да се поддържа чист и температурата да бъде възможно най-близка до тази на оригиналния аквариум.
2.    Хранете вашите риби с антибактериална храна.
Ако не се наблюдава подобрение, след няколко дни, трябва да започнете лечение с лекарствен препарат. Такъв е препаратът на Seachem – KanaPlex. Той ефективно лекува, някои гъбични и бактериални болести при рибите.
Все пак, най-добре е да предпазите рибите от развитието на тази болест като поддържате добро качество на водата. Избягвайте да храните любимците си твърде много, тъй като неизядената храна, която потъва на дъното на аквариума, ще се разложи и това може да повлияе негативно на качеството на водата.
Стресът е ключов фактор за развитието на Воднянка при рибите. За съжаление, тези същества не могат да комуникират с вас, за да ви уведомят, че нещо в аквариума не е наред – от вас зависи да научите и идентифицирате не само потенциалните причини за стрес, но и поведението, което рибите могат да проявят като реакция.

Воднянката е състояние, което често е фатално при рибите и може да бъде причинено от много различни неща. Ключът към предотвратяването на заболяването е да поддържате аквариума чист и с възможно най-малко стрес за вашите риби. Ако някоя от тях се разболее, е необходимо да вземете мерки своевременно, за да имате по-голям шанс за успешно лечение на болестта.

Leave a Comment