Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Яйца от сладководни охлюви-част 1

Posted by gabriela 15/09/2023 0 Comment(s)

Много видове охлюви се размножават лесно в аквариумни условия – някои толкова бързо и плодовито, че дори се смятат за нежелани и вредни.
Такива ефективни и бързо развъждащи се мекотели могат бързо да превземат аквариума. Резултатът е претъпкан аквариум, което може да повлияе на качеството на водата, както и на цялостната естетика.
Има обаче и друг вид сладководни охлюви, които са трудни за отглеждане у дома и изискват специфични водни условия за излюпване на яйцата. Тези видове се размножават бавно, като снасят от едно до пет яйца наведнъж. За тези охлюви може да имате по-малко притеснения, че ще навредят на средата на живот в аквариума. Но как да разпознаете техните яйцата и какво да направите, ако забележите такива?
Как изглеждат яйцата във вашия аквариум зависи до голяма степен от вида на охлюва.
Някои видове, като Ампуларията, снасят яйцата си над водата. Те са в розово-червен цвят и съдържат токсин, който ги прави негодни за консумация от други хищници. Тайнственият охлюв е подвид на Ампуларията, който може да снася яйцата си над водната повърхност.
Съществуват и индивиди, които се размножават под водата и е твърде вероятно да ги намерите, прикрепени, към долната част на листата на някое растение или към декорации по дъното на аквариума.
Тези яйца обикновено са прозрачни или бели и се съдържат в прозрачна, желеподобна торбичка.  Планорбисът е единственият такъв вид, който снася по този начин.
Неритовите охлюви снасят по едно бяло или прозрачно яйце, обикновено прикрепено към потопени декорации. Техните яйца няма да се излюпят в сладководен аквариум, тъй като се нуждаят от солена вода, за да завършат развитието си. Те са добре залепнали за повърхността и могат да бъдат трудни за отстраняване.
Охлювите убийци също снасят единични яйца, но те може да са трудни за намиране, тъй като този вид обича да ги крие в пукнатини.
Има и охлюви, които раждат живи бебета. Такива са Тиломеланийските и Меланийските охлюви.
Тиломеланийските охлюви развиват по-малък брой яйца, от едно до пет наведнъж. Когато те са готови за излюпване, женската ги отлага, върху твърда повърхност или върху субстрата, след което яйцата се излюпват в рамките на няколко часа.
Трябва ли яйцата от охлюв да се държат във водата?
Ако охлювът е оставил яйцата, под водата, и желаете те да се излюпят, тогава е необходимо да останат там.
Останалите яйца, като тези на ябълковия охлюв, трябва да останат над водата, в противен случай ще загинат. Въпреки това, влажността трябва да е висока, иначе яйцата ще изсъхнат.
Какво да направя, ако моят сладководен охлюв снесе яйца?
Ако искате яйцата да се излюпят и те са безопасни в настоящата си среда, тогава през повечето време не е нужно да правите нищо.
Ако условията на водата, обаче, не са благоприятни за излюпване или ако има шанс другите обитатели на аквариума да изядат неродените или новоизлюпените малки охлювчета, тогава може да се наложи да преместите яйцата в аквариум за разплод.
Ако не искате допълнителни охлюви във вашия аквариум, ще трябва да премахнете плодовете. Отстранете всички предмети, към които са прикрепени яйцата, третирайте ги с морска сол, поставете ги под карантина за няколко седмици и след това ги върнете в аквариума. Яйцата, прикрепени към други части на аквариума, като стъкло или капаци, могат да бъдат изгребани.

 

Leave a Comment