Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

История на аквариума (първа част)

Posted by gabriela 19/10/2022 0 Comment(s)

В древността рибите са отглеждани предимно за храна. Този процес се превръща в хоби, когато хората решават да селектират по-красивите видове. По този начин са се получили индивиди с по-живописна окраска, която радвала окото. Постепенно се стигнало до заключението, че тези шарки могат да се запазят за наслаждение, вместо да се погубват. Най-ранните данни за това са от изкуственото развъждане на цветни шарани в Китай през Средновековието, през 16 век в Япония, а в Европа и Америка чак през 17-20 век.
Аквариумът се появява в съвременния си вид в началото на 19 век. Отпреди това само писмено се споменава за отглеждане на живи риби в буркани. Най-напред Р. Харингтон през 1850 г. представя доклад пред Химическото дружество в Лондон, в който описва как успешно е поддържал стабилен акваскейп. Две години по-късно в същия град започва изграждането на първия обществен аквариум. Такива публични подводни светове са се появили и на други места на Острова.
Най-ранните акваристи обикновено отглеждали местни риби. По крайбрежията са се правели опити за развъждане на морски екземпляри, а във вътрешните райони от почти всички сладководни разновидности. Интересно е да се отбележи, че книгите оттогава били посветени най-вече на студеноводните морски риби, въпреки, че сладководните били по-разпространени. Много от растенията, описани там, днес се срещат рядко. Това е отрицателна последица от дейността на човека.
Първите акваскейпове били със стъклена предна стена и три странични от дърво, покрито със смола за непромокаемост. Повечето съдове били ръчно изработени и с правоъгълна форма, за да паснат във всеки дом и ниша. Срещали са се и кръгли, но значително по-рядко. В тях са слагали риби и растения и са служели едновременно за ваза и аквариум. Произвеждали са се акваскейпове с натруфени конструкции, но при тях металните рамки се оказали токсични за обитателите им.
През 1857г. Ноел Хъмфрис предрича изобретяването на нагревателя и термостата. Тези нововъведения изключително увеличават разнообразието от организми, които могат да бъдат завъждани в аквариума. Той е и сред първите, които осъзнават важността на водната химия. Съдовете се разработвали от стъкло в метален скелет или с дъна от аспидни плочи, нагрявани с горелки. С течение на времето били въведени подгряването, осветяването и филтриращите системи, макар и в първоначалния си груб вид.
Развитието на акваристиката води и до такова сред аквариумите. Днес се срещат, както правоъгълни и кръгли акваскейпове, така и такива с множество ъгли (хексагонални) и други. В нашите физически магазини, както и на сайта ни, можете да откриете широка гама от оборудвани (с нужната техника) и необорудвани аквариуми на световноизвестните производители Eheim (Германия), Hagen (Германия), АquaEL (Полша), Ferplast (Италия) и много други. Aquarium.bg е техен вносител за България.

 

Leave a Comment