Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

История на аквариума (втора част)

Posted by parvan 21/10/2022 0 Comment(s)

Развъждането само на местни видове риби започнало да отегчава хората. С усъвършенстването на аквариумното оборудване акваристите започнали да се интересуват от по-далечни и екзотични риби. Такава по онова време била златната рибка. През 1858 и 1890 година в публикации и научни трудове в Англия и Америка e отбелязано, че този студенолюбив обитател можел да оцелее и при температура на водата от 27C. Друг колоритен представител тогава е била и райската риба макропод.
В резултат на тези събития отглеждането на водни обитатели започнало да набира сила. Организирали са се акватични дружества, повишил се е публичният достъп до това хоби, което процъфтява дори и през Втората световна война. Но трябвало да се направи още нещо – не е било възможно поддържането на морски аквариум, тъй като при корозията на метала са се отделяли смъртоносни токсини. За решаването на проблема рамките били галванизирани или изработвани от неръждаема стомана.
С разработването на спояващия силикон през 1960 г. започва истинската революция в производството на акваскейпове. Той прави възможно сглобяването на първите изцяло стъклени съдове с различни форми и размери. Благодарение на него аквариумите можело да бъдат премествани, без вероятност стъклата да се отделят от маджуна. Рамките останали в миналото, въпреки, че често били добавяни пластмасови такива за декорация. Прогресът на акваристиката бързо напредвал.
При изработката на съвременни и нестандартни аквариуми вместо стъкло се използва акрил. Заради по-голямата си твърдост и устойчивост, акрилните акваскейпове вероятно ще се утвърдят като естетически по-приемливи и по-добра алтернатива на стъклените. Традиционните аквариуми с железни поставки бяха изцяло изместени от декоративните и функционални шкафове, проектирани така, че да се съчетават с всеки интериор. Усъвършенстваха се осветителната, нагревателната, филтриращата и др. системи. 
Напредък беше отбелязан не само в областта на техническите съоръжения. Много разновидности аквариумни обитатели бяха изменени чрез селекцията с по-издължени перки, по-ярко оцветяване и различна форма на тялото. Засилват се и грижите за благополучието на всички водни видове. Много зоопаркове и обществени аквариуми, заедно с известни любители акваристи, провеждат програми за изкуствено развъждане. Тези обединени усилия имат за цел опазването на водния свят и разширяването на познанията ни за него.
Ние, от Aquarium.bg., също сме застанали зад каузата за затвърждаване на правилния мироглед при отглеждането на вашите любимци. В нашите физически магазини, както и на сайта ни, можете да откриете богато разнообразие от аквариуми, техника и аксесоари. Слоганът „всичко за акваристиката“ недвусмислено подсказва за професионализма в работата на колегите ни. С удоволствие, с правилните съвети и продукти ще ви помогнем да се наслаждавате на чудесата на хобито ни.

Leave a Comment