Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Как да отгледаме Тетраодон джудже - част 1

Posted by ramona 30/08/2023 0 Comment(s)

Тетраодонът е една от най-издръжливите и харесвани риби в акваристиката. Отглеждането й е предизвикателство, затова в тази статия ще наблегнем на някои важни неща, касаещи този вид.
Със забавни физиономии и странни устни, тези рибки определено предизвикват усмивка при акваристите.
Известни са с това, че са едни от най-дребните риби. Те са с приблизителен размер от 2,5см. Оттам идва и наименованието Тетраодон-джудже.
Тетраодоните са много популярни, сред акваристите и търсенето им продължава да расте.
Те се развиват най-добре в гъсто засадени аквариуми, които предлагат на рибите много зони за укритие. Тетраодоните са хищници и не желаят да са прекалено изложени на показ, затова гъстото пространство ги кара да се чувстват сигурни и защитени, знаейки, че могат много бързо да се скрият.
Може да се възползвате от огромно разнообразие на стилове за акваскейп. Корен „ Азалия“, драконови камъни, скала от лава, са само няколко примера за твърди предмети, които можете да добавите в аквариума.
Стъблени растения, като Лимнофила например, могат да се използват за запълване на задната част на аквариума. Мъховете са изключително подходящи, тъй като Тетраодоните ги предпочитат като място, където да хвърлят хайвера си. На нашия сайт, aquarium.bg,  може да разгледате различните мъхове, които предлагаме – Spiky mossPeacock moss, Flame moss.
Потокът на водата трябва да е бавен до среден, но не и прекалено силен, защото тези риби не са силни плувци и мощното течение не е подходящо за тях.
Тетраодоните са много адаптивни, но не понасят лоши условия на водата. Добре е, 50% от нея, да се подменя на всеки седем дни.
Малко известен факт е, че тези рибки могат да се заровят в субстрата, ако са уплашени. Ако субстратът е твърд, те могат да се наранят, затова е препоръчително да използвате мек, фин пясък, за да се избегнат инциденти. Могат да се използват и растителни субстрати, но трябва да бъдат покрити с най-малко 1,5см. пясък.
Тетраодоните са много уязвими за хищниците, поради малкия си размер. Противно на всеобщото схващане, токсинът, който произвеждат, не им осигурява защита, срещу всички хищни риби. Добре е да са част от голяма група, защото така се чувстват по-защитени.
Група от 6 тетраодона е минимумът за тяхното отглеждане. При по-малък брой, те се чувстват несигурни и стресирани. Ако тези риби се държат дълго време в самотни условия, те започват да проявяват стереотипно поведение, като например да стават много агресивни.
Какво е съотношението, между мъжките и женските индивиди?
Мъжките са по-агресивни и териториални, поради което е важно те да са по-малко на брой в аквариума. Препоръчва се да се отглеждат поне две женски на всеки мъжки индивид. Например, група от 6 тетраодона да съдържа 4 женски и два мъжки индивида.

Leave a Comment