Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Как да отгледаме Тетраодон джудже - част 2

Posted by ramona 01/09/2023 0 Comment(s)

Колко литра трябва да е аквариумът, за да се чувстват тези риби добре?
Група от 6 индивида, например, трябва да се отглеждат в минимум 60 литров аквариум. Разбира се, колкото по-голямо е пространството,  толкова по-добре ще се чувстват рибките. На нашия сайт може да откриете голямо разнообразие от аквариуми на световноизвестни марки – AquaEL, Eheim, Hagen.
Какви трябва да бъдат стойностите на водата?
pH на водата трябва да е от 6,5 до 7,5, а температурата да е в границите от 22 до 27,5 градуса.
Общата твърдост на водата е добре да е от 5 до 25 .
С какви риби може да отглеждате Тетраодоните и с какви не е препоръчително?
Като цяло, тези риби джуджета са трудни за съжителстване с други аквариумни видове. Изключение може да направите, единствено, ако аквариумът е голям – над 100 литра, но все пак имайте предвид, че тези риби са много агресивни към себеподобните си, както и към други мирни аквариумни обитатели.
Възможно е да има добра връзка, между джуджетата и някои видове скариди -  Аманова скарида, Червена черешова скарида и т.н.
При условие, че стойностите на водата са подходящи, по-малките видове сомове от рода Отоцинкус, могат да се използват в аквариум с Тетраодони за контрол на водораслите.
Полов диморфизъм.
Младите индивиди са много трудни за полово определяне. Зрелите мъжки имат черна линия на коремчето, докато това не важи за женските. При тях е характерно по-закръгленото тяло.
Ако искате да закупите Тетраодони, има няколко фактора, на които трябва да обърнете внимание. Избирайте ярки, активни и будни рибки, без признаци на недохранване или някакво заболяване.
Въвеждане на нови членове във вече съществуваща група
Най-добре е да закупите всеки индивид от едно и също място, по едно и също време, което ще гарантира, че всичките Тетраодони се установяват в аквариума едновременно. Ако все пак решите да въведете нови членове в аквариума, то първо се уверете, че те са с приблизително същия размер като другите обитатели.
Какво е поведението им във водата?
Известно е, че те изскачат от водата, когато се преследват, така че трябва да се отглеждат в аквариум с плътно затварящ се капак.
Когато рибата изследва непознат обект, може да забележите, че опашката й е извита. Това е нормален признак и не е повод за притеснение.
С какво да храните тези джуджета?
Те харесват разнообразната храна. Предоставянето на различни вкусове  ще допринесе за по-голям спектър от хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето, растежа, развитието и дългият живот на вашите риби. Важно е да знаете, обаче, че те не ядат суха храна. Любители са на Артемия и Тубифекс.
Тетраодоните ядат охлюви тип „ паразити“, така че може да ги използвате за борбата с тези мекотели.
Тази риба има непоносимост, към лоши водни условия, затова добрата филтрация на водата е от съществено значение за здравето на вида. Необходимо е да се извършват чести смени на водата, за да се поддържат нивата на нитратите, под 15ppm или възможно най-близо до нула.
Тетраодоните могат да се надуят, когато са уплашени и стресирани. Ако по някаква причина се налага нейното преместване, е задължително да я поставите във водонепропусклив контейнер, под повърхността на водата, за да не може да вдишва въздух.
Тези риби джуджета са много любознателни, с уникален външен вид и поведение. Дори могат да се научат да ви разпознават като техен собственик. Ако търсите невероятен воден домашен любимец, ви препоръчваме тези интересни приятелчета.

Leave a Comment