Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Как да отглеждаме скат у дома-част 1

Posted by gabriela 27/06/2024 0 Comment(s)

През последните години скатовете станаха популярни за отглеждане като домашни любимци.

Тези животинки са интересни, но трябва да знаете как да се грижите правилно за тях, за да им се наслаждавате дълго време.

Potamotrygon motoro е вид скат, който е лесно разпознаваем. Той е с ясно изразени маркировки по тялото, които варират при всеки екземпляр и го правят уникален.

Тези скатове може да ги срещнете и с други имена като – петнист, речен скат, кралски скат.

Скатовете не са подходящи за неопитни акваристи. Те изискват голямо пространство и грижа, затова е добре да обмислите закупуването на такъв, ако сте начинаещ.

Скатовете произхождат от Южна Америка. Можете да ги срещнете в страни като Колумбия, Аржентина, Бразилия и Перу.

Те често се продават на акваристите като малки, но растат до големи размери. Мъжките могат да достигнат до 92см. в дивата природа, като това е размерът на цялото тяло, заедно с опашката, а размерът на самия диск – около 50см.

В аквариума, размерът на ската ще бъде малко по-малък.

Скатовете имат жило на опашката си и затова е необходимо да подхождате към тях с уважение. Те използват този шип за самозащита, а самото ужилване е доста болезнено.

Друга интересна тяхна характеристика е способността им да дишат, докато си почиват върху субстрата. В това положение хрилните пластини са покрити, но скатовете имат развити отвори зад очите си, известни като спирали, които изпомпват водата към тези пластини.

Как да се грижите правилно за този воден обитател?

Както споменахме, скатовете могат да станат големи, затова е добре да се отглеждат в не по-малко от 600 литров аквариум, като това е минимумът. Необходимо е и да са достатъчно широки, за да се чувстват комфортно.

Скатът Motoro е много активна риба, така че поддържането на аквариума възможно най-чист ще бъде най-добрият вариант за отглеждането му.

За субстрат е добре да се използва пясък и да се осигури прилична дълбочина, тъй като те обичат да се заравят отвреме навреме.

Поддържайте осветлението на средно ниво.

В природата скатовете обитават по-бавно движещи се води, затова поддържайте водния поток на средна скорост. Уверете се, че филтриращата система може да се справи с произведените отпадъци.

Температурата на водата трябва да бъде настроена, между 24 и 26 градуса, а pH трябва да е леко кисело, въпреки че биха понесли и неутрално ниво на pH.

Поддръжката на аквариума включва редовно сменяне на голям обем от водата, поне 50%, като минимумът е един път седмично. Добре е да имате и капак на аквариума, тъй като тези риби излизат на повърхността, когато се хранят.

Скатовете не трябва да съжителстват с по-малки видове риби, тъй като те ще станат тяхна плячка.

Добър вариант за съжителство със скат е рибата Арована.

Преди да пуснете ската в аквариума, се уверете, че всичко вътре работи добре и са създадени благоприятни условия за неговото

отглеждане. Те са издръжливи животни, но все пак изискват определени условия, за да водят дълъг и щастлив живот.

Leave a Comment