Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Как да отглеждаме скат у дома-част 2

Posted by gabriela 03/07/2024 0 Comment(s)

1. Хранене на Potamotrygon motoro.

В естественото си местообитание скатът Motoro е естествен хищник. За да поддържате неговото здраве в добро състояние, се препоръчва диетата да е разнообразна, но да не изключва месо.

Ако използвате замразени храни, уверете се, че те са напълно размразени, преди да ги предложите на рибите.

Младите екземпляри имат доста голям апетит и ще се нуждаят от храна, няколко пъти на ден.

Когато въведете за първи път скат в аквариума, той може да е малко срамежлив и да не желае да се храни, но това скоро ще отмине.

2. Размножаване на Potamotrygon motoro.

Развъждането, както при другите видове риби, е възможно, но ако нямате времето и средствата да се грижите за потомството, не е добра идея да се размножават.

Важен аспект при развъждането на тези риби е техният размер.

Мъжките могат да станат много агресивни към женската. Затова е добре тя да бъде с по-голям размер.

При ухажването мъжкият скат постоянно тормози женската и ако тя не е готова, той може дори да я ухапе, така че бъдете готови да ги разделите, ако е необходимо и опитайте отново след няколко седмици.

Ако женската е готова тя ще позволи на мъжкия да се плъзне под нея, като докоснат коремите си. Той ще задържи женската със своите, т.нар. „ закопчалки“ и ще я оплоди. Тази процедура приключва много бързо, след това мъжкият се оттегля.

Скатовете са живородни същества, с вътрешно оплождане. Раждат се живи, напълно оформени малки. Природата е намерила начин да храни потомството, докато е в корема на майката. Когато се излюпят, малките ще се хранят от жлъчните си торбички, а за по-нататъшно хранене, женската е развила млечни жлези, от които ще се хранят бебетата.

Бременността може да отнеме до 12 седмици.

Когато пораснат, малките се отделят от родителите си и започват да бъдат отглеждани поотделно.

Като повечето бебета и малките скатове се нуждаят от много хранителни вещества, за да поддържат високия си темп на растеж. Необходимо е да се хранят няколко пъти на ден с жива или замразена храна.

Носенето на малки скатове може да бъде стресиращо и изморително за женската, затова не е препоръчително да се прекалява с размножаването. Добре е женската да има определен период на почивка.

Знаете ли че…

  • Скатовете имат достатъчен заряд, за да убият кон.
  • Скатовете се движат, като пляскат със своите „криле“. Може да изглеждат сякаш летят през водата, но при по-внимателно вглеждане ще разкриете грациозно пляскащо движение, което ги тласка напред.
  • Скатовете са тясно свързани с акулите. И двата вида са част от една и съща група хрущялни риби (което означава, че техните скелети се поддържат от хрущяли, вместо от кости) и имат сходна кожа. Те, също така, имат еднакви сензорни органи,  които улавят електрическите сигнали, излъчвани от плячката.
  • Докато си почиват, скатовете заравят телата си в пясъка, оставяйки отбранителната си жилка да стърчи, за да се предпазят, докато спят.

Leave a Comment