Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Калцият в сладководните аквариуми-част 1

Posted by gabriela 20/10/2023 0 Comment(s)

Отглеждането на сладководни скариди, раци и охлюви е интересна част от поддръжката на аквариум.
Всички тези безгръбначни имат нещо общо – това е калцият. Те имат здрава външна обвивка, изградена от калциев карбонат. Този химичен елемент е от съществено значение за тяхното здраве и растеж. Можем да го открием в чешмяната вода и във всяко живо същество.
Скариди и калций
Калцият и хитинът са основните компоненти на екзоскелета на скаридите и раците.
Комбинацията калций-хитин е особено важна за силни крака и нокти.
Сладководните скариди растат, чрез линеене. Те отделят стария си екзоскелет, когато той стане твърде малък. По време на този процес, скаридите губят калция от тъканите си. Използват реабсорбирания калций, за да втвърдят новата си „кожа“.
Раци и калций
Сладководните и соленоводните раци също използват калций и хитин, за да образуват своя екзоскелет. Раците приемат калций, чрез хрилете и чрез храненето.
Той се превръща в неразтворим калциев карбонат, образувайки здрава „броня“, която предпазва рака и придава на краката му огромна здравина.
Сладководни охлюви и калций

Почти 99% от черупката на охлюва е направена от калциев карбонат, който е необходим не само за изграждането на черупката, но и за регулиране на вътрешното pH на охлюва.
Калцият също играе важна роля в размножаването на охлювите и образуването на яйца.
Нуждаят ли се рибите от калций?
Както всички живи същества,  така и сладководните риби се нуждаят от калций за костите, люспите, зъбите.
В аквариума калцият идва от чешмяната вода и храната, добавена в аквариума.
Калций в храната
Готовите храни от риба, раци и скариди са формулирани с богати на калций съставки. Има много видове, готови храни, подходящи за тези животинки:
-    Рибни храни на люспи
-    Потъваща храна
-    Пелети от скариди
-    Вафли с водорасли
-    Пелети от раци

Интересен експеримент със скариди, показва, че, когато им се дават големи гранули с храна, те проявяват склонност към агресия, към други обитатели от техния вид.

Калцият и естествените храни
Докато охлювите се плъзгат по стъклото, дървесината и растенията, те непрекъснато ядат живи микроби, живеещи по повърхността на аквариума. Тези живи храни са питателни и са източник на калций.
Раците и скаридите се хранят с водорасли и други отпадъци в аквариума.

Калций в чешмяна вода
В чешмяната вода се съдържа известно количество калций.
Тъй като в подпочвените води бавно се стичат отлагания на калциев карбонат, калцият ще се разтвори, ако водата е кисела.
Водата с високо съдържание на разтворен калций се счита за „твърда вода“.

Калций във вода с обратна осмоза
Обратната осмоза е страхотна за сладководни аквариуми – тя ви дава пълен контрол, върху това колко минерали има във вашия аквариум. Филтрите или системите за обратна осмоза  се справят отлично с отстраняването на водни примеси, но малцина знаят, че те премахват и полезни минерали. Всъщност, процесът на обратна осмоза премахва 92-99% от полезния калций и магнезий. Освен това премахва още по-голямо количество микроелементи.

 

Leave a Comment