Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 80 лв.!

Калцият в сладководните аквариуми - част 2

Posted by gabriela 25/10/2023 0 Comment(s)

Калций в аквариумната вода

Отглеждането на скариди, раци и охлюви в аквариума изисква наличие на калций в аквариумната вода. Той спомага за заздравяването на техните черупки и обвивка в процеса на растеж. Различните видове ракообразни имат различни изисквания за карбонатна твърдост на водата и в частност на калции.
Изследванията на естествените местообитания на сладководните скариди показват, че някои от видовете виреят във вода с доста ниско ниво на калций. За отглеждане на някои видове охлюви е достатъчно минимално ниво на калций от 25 ppm. Раците, пък, виреят във вода, с диапазон на калций от 30 до 100 ppm.
Комплектите за тестване на твърдостта на водата измерват нивото на калция и магнезия и дават резултати за общата твърдост на водата. По-голямата част от твърдостта на водата се базира на нивото на калция в нея.
В нашия сайт, aquarium.bg, ще откриете тестове за измерване на параметрите на водата на марки като Aquili, Seachem, JBL.
Колко често трябва да се тества водата?
В сладководен аквариум нивата на калция и твърдостта на водата не се променят много с времето. За разлика от рифовите аквариуми, при сладководните, наличието на охлюви, раци  и скариди, не  е предпоставка за бързото изчерпване на този елемент. Препоръчително е, веднъж месечно, водата да се тества.
Как да увеличите калция в аквариума?
Ако установите, че нивото на калций в аквариума е твърде ниско, можете да го повишите по няколко начина.
Ще намерите много препоръки за повишаване на калция, но не всички са ефективни. Ето и някои от тях, които да не прилагате:
-    Варовиков чакъл: Варовиковият или натрошен коралов чакъл е предимно калциев карбонат. Тази форма на калция е неразтворима, освен ако рН не е кисело, калциевият карбонат няма да освободи калций в сладководния аквариум.
-    Черупки: Подобно на коралите, черупките са направени от калциев карбонат. Те не са надежден източник на калций в аквариум със сладка вода.

Ако искате да повишите нивото на калций, има няколко лесни начина да го направите:
-    Блокчета за хранене на рибки. Тези блокове с калциев сулфат са по-разтворими от калциевия карбонат. Раците, скаридите и охлювите ще се хранят с тях. Нивото на калция във водата също ще се повиши и ще се поддържа от бавноразтворимия калциев сулфат.
-    Блокчета за костенурки с бавно освобождаване.
-    Течен рифов калций. Продуктите на базата на калциев хлорид са безопасни за сладководни аквариуми и няма да повишат pH.

Калцият не е вреден за сладководните охлюви и ракообразните, но няма полза от повишаването му до необичайни нива. Това няма да накара животните да растат по-бързо, да станат по-големи или да увеличат яркостта на цвета си. Важно е, както всички други параметри и той да бъде съобразен с изискванията на видовете риби и ракообразни, които сте избрали за отглеждане.

Leave a Comment