Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Митове в акваристиката (първа част)

Posted by parvan 26/10/2022 0 Comment(s)

В акваристиката, както във всяка област, има редица митове. Най-общо казано те са неверни твърдения, които години наред се разпространяват и втълпяват сред обществото. В резултат се случват грешки, както при новаците, така и сред по-опитните акваристи, които водят до проблеми и до рестартиране на аквариуми. Въпреки това тези твърдения необяснимо продължават да се популяризират, причинявайки главоболия. В настоящата статия ще ви запознаем с някои от тях, както и с начините за тяхното избягване.
Първото от тях е „Рибата ще порасте според аквариума“. Много често срещана легенда. Според нея няма значение какъв аквариумен обитател ще си закупите от магазина, неговият размер от само себе си ще се съобрази с този на акваскейпа. „Да, ама не“ е казал мъдрецът. Всеки плуващ любимец е от даден биологичен вид и достига определена големина. С други думи рибата ще расте толкова, че ако аквариумът ѝ е малък, ще ѝ стане тясно и няма да се чувства добре. Затова имайте го в предвид.
Вторият мит е „Не искам да използвам естествени растения, за да не ми зеленясва аквариумът“. Той се основава на незнанието за същността и функцията на живата аквариумна флора. Естествените растения, подобно на всички други, фотосинтезират, т.е. поглъщат CO2 и отделят кислород, а освен това участват активно и в азотния цикъл. От друга страна те спомагат и за борбата с водораслите Тези процеси са жизненоважни и без тях животът в нашата домашна екосистема е немислим. При отсъствието на флора всички хранителни вещества остават за алгите и се предразполага разпространението им.
Третото широкоразпространено сказание, което ще разгледаме днес, е „Искам малък аквариум, за да го поддържам по-лесно“. Общоизвестен факт е, че колкото акваскейпът ни е по-голям, толкова по-лесно се почиства и ще бъде кристално чист. Това произлиза от закономерността, че в по-голямото количество вода по-трудно се натрупват вредни вещества. Външните филтри (канистрите), които се прилагат при тях, имат няколко типа медия, което осигурява двойно и тройно пречистване.
В контекст на всичко казано дотук можем да заключим следните неща. Аквариумът трябва да бъде в съответствие с мястото, с което разполагаме, и чак тогава избираме обитателите му. Добре е те да бъдат подбрани спрямо неговите размери и евентуалната големина, която ще достигнат. Живите растения не само, че не причиняват зеленясване, а напротив ограничават развитието на водораслите. По-малкият аквариум се натоварва по-бързо с органични остатъци и поддържането му е по-трудоемко.
Ние, от Aquarium.bg, разполагаме с пълна гама от най-доброто за вашите любимци – от аквариуми с различни големини и подходящата техника за тях, през разнообразни естествени растения до аксесоари за почистване. Всичко това може да откриете, както във физическите ни магазини, така и на сайта ни. Екипът ни е изграден от истински специалисти, които с удоволствие ще ви упътят в лабиринта от митове и ще ви покажат правилната посока за отглеждането на вашите риби и наслаждението от хобито.

Leave a Comment