Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Митове в акваристиката (втора част)

Posted by parvan 28/10/2022 0 Comment(s)

Както вече споменахме, в акваристиката съществуват доста митове, които за съжаление продължават да се разпространяват. Най-вероятно тяхното популяризиране се дължи на факта, че сляпо се вярва на дочутите твърдения и не се проверява истинността им. Съответно това води до бъдещи проблеми и главоболия. В миналата статия разгледахме някои от тях, а сега ще се спрем на други три легенди, които витаят сред обществеността, както и на методите за тяхното предотвратяване.
Първият от днешните митове е „Искам сомче, за да чисти вместо мен“. Този вид риби е известен със способността да регулира количеството органични отпадъци в аквариума ни. Хранейки се, те се фокусират върху неизядената храна и алги и по този начин ни помагат в поддръжката на домашната ни екосистема. Запомнете обаче, че колкото и да увеличавате броя им, дейността на тези обитатели не може да замени редовното почистване на акваскейпа и сифонирането. Нашият съвет е да не се осланяте само на тях.
Втората басня е, че „Трябва да се добавя сол в акваскейпа, за да са здрави любимците ни.“ Поначало действието не е погрешно, но помага само при определени видове и хабитати. То не е общоприето правило за всеки аквариум и при известни условия може да бъде дори вредно за рибите. Препоръчваме да не разчитате на солта и първо да се поинтересувате дали е възможна употребата ѝ, преди да пристъпите към нея. В противен случай ще причините дисбаланс в системата и смърт на обитателите.Третата легенда за днес е „Искам златна рибка в колба, защото ми казаха, че е най-непретенциозна“. Като цяло в такъв съд може да отглеждате единствено Бета, макар и тя да предпочита по-голям акваскейп. Освен това в т.нар. „сфери“ не може да се сложи адекватна филтрация и водата трябва да се сменя много често. Да не говорим, че златните рибки, сем. Шаранови, въобще не са непретенциозни – стават големи (до 40 см.), ядат много, вкл. живи растения, цапат още повече и изискват доста грижи.

Да обобщим – навлизайки в света на акваристиката е добре да сме наясно, че няма как да избегнем седмичната поддръжка на аквариума, а още по-малко това ще се случи с добавяне на сомчета. Употребата на сол е хубаво предварително да се помисли, защото не навсякъде е необходима, особено в сладководни акваскейпове. За разлика от телевизионните реклами, златната рибка не се отглежда в колба поради много причини – става голяма, отделя много вещества и ѝ е нужен добър филтър. 
Екипът на Aquarium.bg е изграден от специалисти, чиято работа е свързана с ежедневна консултация, която включва и развенчаване на битуващите митове. Ако усетите дори и минимално съмнение в нещо, или се колебаете дали дадено твърдение е вярно, допитайте се до нас – в онлайн магазина или във физическите ни магазини. Там ще получите най-добрите идеи и напътствия, както и ще откриете най-разнообразната гама от продукти, за отглеждане на вашите любимци.     

 

Leave a Comment