Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Водорасли. Видове и начини за отстраняването им (втора част)

Posted by ramona 15/07/2022 0 Comment(s)

Видовете алги, които са по-важни за акваристите, са синьо-зелените и кафявите водорасли, черната и зелената брада, зелените нишковидни и „точковидни“ водорасли, зеленият налеп и цъфтежът на водата. Те са голям проблем и се характеризират със своята упоритост и бързо разпространение в аквариума. С навременната и правилно проведена борба можем успешно да се справим с тях, без да нарушим крехкия баланс в нашата екосистема. Именно на това ще се спрем в настоящата статия.
Синьо-зелените водорасли са представители на разред Cyanophyta. Въпреки наименованието си, те са фотосинтезиращи бактерии. Срещат се под формата на синьо-зелен налеп по грунда, а при благоприятни условия могат да заселят всички повърхности. Те издават неприятна миризма и съдържат токсични съединения. Методи за отстраняването им са: механично почистване, засаждане на естествени растения, съблюдаване на химичния състав на водата, намаляване на осветлението, прилагане на препарати.
Кафявите водорасли са от разред Chrysophyta и от рода на диатомеите. Характерна отличителна черта при тях е, че грундът и стъклата се покриват с хлъзгави кафяви петна. Основна причина за появата им е слабото осветление, излишъкът на нитрати и силикати, както и изобилието от хранителни вещества. Методи за борба са: почистване с гъбичка и увеличаване на светенето. Като цяло не вредят на рибите, дори някои сомчета се хранят с тях, но за аквариумните растения са пагубни.
Черната брада е от родовете Compsogon и Audouinella, разред Rhodophyta. Тя е упорит неприятел на аквариума, като расте здраво прикрепена към растенията, грунда и стъклата и може да го превземе за нула време. Във вид е на храстче от нишки, които са с дължина около 1 см. Цветът ѝ е от белезникав до тъмнокафяв. Отстранява се чрез редовни смени на водата (до 1/3 от целия обем), алелопатия (подтискането на развитието ѝ от живите растения), използване на молинезии и други видове риби, които ядат тези алги. Може да се приложат локално чрез спринцовка течни въглероди, като Seachem Florish Excel, Dennerle Carbo Booster и др.
Зелената брада е от разред Chlorophyta, род Spirogyra. Захващайки се към листата и грунда, формира гъсти туфи. Отстраняването ѝ се осъществява чрез контрол на водния химичен състав, намаляване на осветлението, алелопатия, вкарване на риби, които я пасат.
Зелените нишковидни водорасли представляват зелени нишки с дължина няколко сантиметра. Наблюдават се струпвания от тях по листата на растенията. Премахват се като зелената брада и механично чрез стара четка за зъби.
И зелените „точковидни“ водорасли се развиват по стъклата и листата на растенията. Тук силното осветяване е добро дошло за тяхното разпространение. Отстраняват се с гъба, с намаляване на осветлението и употребата на анциструси. Зеленият налеп се прикрепва на същите места в аквариума във вид на тъмно-зелени нишки до 2-3 мм. Разликата е, че той предпочита по-старите листа. Методи за борба: алелопатия, риби, хранещи се с него.
Цъфтежът на водата е в резултат на прекомерния растеж на зелена еуглена и свободно плуващи водорасли от разред Clorophyta. Често се среща при стартиране на аквариуми или при лекуване на водни обитатели с антибиотици. Методите за борба са: филтрация с включен UV филтър, контрол на химичния състав, намаляване на светенето.

Leave a Comment