Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Водорасли. Видове и начини за отстраняването им (първа част)

Posted by ramona 13/07/2022 0 Comment(s)

Всеки акварист рано или късно се сблъсква с един от най-големите си врагове, а именно водораслите (алгите). Самите те са природен феномен – съществуват на Земята от милиард години. Навсякъде, където има светлина и вода, има техни представители. При наличие на благоприятни условия те скорострелно се размножават и „завладяват“ аквариума“ за нула време. Тяхното присъствие лесно се разпознава – наличие на различно оцветен налеп по повърхностите, лош вид и миризма на акваскейпа.
Алгите са низши растения, едноклетъчни или многоклетъчни организми. Често срещана грешка е естествената аквариумна растителност да се оприличава с тях. Основната разлика между двата вида е, че растенията са многоклетъчни и притежават обособена коренова система, стъбло и листа. Общата им черта е, че фотосинтезират и за правилното си развитие се нуждаят от едни и същи химични съединения, като микро- и макро елементи – нитрати, фосфати, желязо, калий, калций и магнезий.
Водораслите често са признак на дисбаланс в средата или за това, че нивата на замърсителите са твърде високи. Те могат да причинят проблеми на рибите, като повишат pH и затруднят работата на филтриращата система. Аквариумът трябва да е поставен далеч от прозорци и пряка слънчева светлина и да бъде с подходящ филтър и осветление. Храненето на водните обитатели е добре да е такова, че да изядат всичко за 1-2 минути. В противен случай рискуваме да си навлечем неприятности.
Общите мерки за борба с алгите са:
- намаляване на светлината – ако акваскейпът е с живи растения, понижете времетраенето на осветяване, а ако липсват, изключете светлината напълно
- контролирайте неизядените остатъци от храна – ако има твърде голямо количество от тях и малко естествена флора, те бързо се поемат от водораслите, което е добре дошло за тях.
- редовни смени на водата със сифониране на дъното, за да измучете възможно най-много водорасли, тъй като, ако ги оставите, те ще се утаят и пораснат отново.
- механично почистване на водораслите – предлагаме голямо разнообразие от скрепери и четки с различни дължини на дръжките за премахването им. Може да използвате и четка за зъби.
- преглеждайте и изчиствайте филтъра редовно
- отглеждайте сладководни риби и безгръбначни, които ядат алгите. За малки аквариуми, например, такива са Панда гара, Отоцинклус и скариди, а за по-големи – сом Анциструс. Охлювът Неретина също е алтернатива за борба с алгите в малки и големи аквариуми.
- засадете силни, здрави и бързо растящи водни растения и се грижете правилно за тях - осем часа осветяване, редовно наторяване със CO2
В нашите магазини може да откриете богата гама от препарати (алгициди) за унищожаване на водораслите – Aquili Anti Algae, Tropical Algin Eliminates green algae, Dajana Pet Algae Stop, Eheim algoStop direct,
Създавайки естествена екосистема, водораслите не са проблем.

 

Leave a Comment