Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Митове в акваристиката (трета част)

Posted by parvan 02/11/2022 0 Comment(s)

Както вече отбелязахме, митовете са неверни твърдения, които много време са насаждани сред хората, занимаващи се с акваристика. Поради една или друга причина не се проверява фактологичното им съдържание, вярва се на всяка дума, от което следват множество проблеми. Трябва да сме предпазливи, пресметливи и да се съветваме с опитни колеги в хобито. В предните две статии разгледахме някои легенди, които битуват от години сред обществото, а днес ще се спрем на други три.
Първият мит, който избрахме за вас днес е „Водата ми е бистра, следователно всичко е наред.“ Хубаво е да се знае, че кристалният вид на водата не винаги е показател за доброто ѝ здравословно състояние. Дори и да изглежда като планински поток, възможно е да има натрупване на опасни за аквариумните обитатели вещества. Препоръчваме на определен период от време да проверявате водните параметри с помощта на тестове, които можете да намерите в нашата търговска мрежа.
Втората разпространена легенда е „ Ще си взема хищна и агресивна рибка като бебе, тя ще свикне с другите и като порасте няма да ги закача“. Това е все едно да отглеждате вълк и агне заедно от малки и да вярвате, че след време ще бъдат първи приятели. Същото е и при рибите – биологичните им особености и характер не се променят с възрастта. Тази, която е нападателна и се храни с месо, ще си остане такава, колкото и упорито да се мъчим да съжителства с потенциалните ѝ жертви.
Третата тема, на която ще се спрем, е „Живите риби са най-добрата храна за хищните такива“. Често срещана практика е да се смята, че това е най-качествената закуска за тях. Фактите обаче сочат друго. Реално повечето алтернативи, които предлагаме, на гранули или в замразен вид, са доста по-хранителни в сравнение с живите. Да не говорим, че с вторите се пренасят много зарази и се предразполага развитието на болести в аквариума. Затова избягвайте употребата им и се ориентирайте към други типове хранене.
Нека обобщим: лазурната аквариумна вода не е гаранция, че всичко ѝ е наред. Външността ѝ понякога лъже и трябва да следим признаците ѝ за качество. Агресивните и хищни любимци в нашия акваскейп никога няма да се променят и още по-малко ще свикнат с останалите, дори и да ги пуснете при тях от малки. Такава им е природата. Живата храна не е добър избор за аквариумните обитатели и ако не желаете главоболия, свързани с различни заболявания, не ги прилагайте.
Екипът на Aquarium.bg е специално обучен и в практиката си се е сблъсквал с всякакви невероятни случаи, породени от тези митове. Нашата цел е да консултираме клиентите така, че те да имат правилно изградена концепция за аквариума, от който да изпитват наслаждение, а не изпъване на нервите. На нашия сайт и във физическите ни магазини ще откриете всичко необходимо за вашите любимци и не се колебайте да задавате въпроси, колегите ни са насреща, за да развенчаят всяка битуваща акваристична легенда.

Leave a Comment