Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Акваскейп в стил Джунгла

Posted by gabriela 18/08/2023 0 Comment(s)

Вероятно най-лесният за създаване акваскейп, но все пак предизвикателство за неопитните акваристи, е „ Джунгла“. Той е съчетание, между холандския и природния стил, но си има свой, собствен външен вид, отличаващ го от останалите видове.
Аквариумът в стил „ Джунгла“  изобразява дивата, неопитомена среда. Не се изисква ежедневно подрязване на растенията. Те са оставени да приемат естествения си вид. С течение на времето, растителността става много гъста и след като аквариумът достигне определено ниво на баланс, поддръжката вече не е толкова често необходима.
Този акваскейп има ограничено количество открито пространство. В повечето случаи е населен с високи, едролистни растения и разнообразие от риби.
Какви са техниките за направата на такъв аквариум? Какъв е начинът за създаване на естетически приятен акваскейп?
Отговорът е, че е въпрос на личен вкус. Няма конкретно правило как да засадите растенията, просто трябва да имате необходимите познания, относно растежа им и общата им поддръжка.  
Много по-важно е да се забавлявате. Окото ви ще ви даде сигнал, ако нещо в системата е твърде много или твърде малко. Следвайте интуицията си, защото хаосът може да бъде страхотен!
Истинският ефект на джунглата се създава от правилния избор на субстрат и растения. По-тъмен субстрат, комбиниран с високи растения, които растат до повърхността, заедно с плаващи растения, придават много пъстър ефект.
Този стил, със сигурност не е с най-сложният дизайн, но може да стане много привлекателен с течение на времето. Много видове риби предпочитат гъстата растителност.
Относно растенията, препоръчваме такива с големи листа – Микрозорум, Ехинодорус, Анубиас.
Гъстата растителност е полезна за рибките, защото им дава усещане за сигурност и високи нива на кислород.
Може да добавите камъни и корени, но трябва да внимавате, тъй като растителният свят може да ги покрие. Засадете високорастящите растения отзад и оставете твърдите предмети  на преден план. Така няма да бъдат скрити.
Какви риби са подходящи за акваскейп „ Джунгла“?
Коридораси, Хокейки, Неонки, Рамирези. Можете да добавите и безгръбначни животинки като охлюви, скариди.
Оборудването, с което трябва да разполагате, е следното:
LED осветление, с което да осигурявате нужното количество светлина на растенията
-  Мощен филтър
Нагревател
CO2 система
Субстрат
Тор за растения
 Поддръжката на аквариума се състои, главно, от 30-40% смяна на водата, на седмична база, както и подрязване на растенията, само когато е необходимо.
Друго нещо, което ще ви бъде от полза, е почистващ скимер, който да отстранява повърхностния слой на водата от микроорганизми. Предлагаме такъв на марката Eheim.
Това, на което трябва да се обърне внимание, е създаването на добър баланс на елементите в аквариума. Това са: високи нива на светлина, богат на хранителни вещества субстрат, първокласен течен тор, добавяне на въглероден диоксид за растенията, добър воден филтър.
Както при всички останали видове аквариуми и тук могат да се появят водорасли. Ако са в малки количества са нормални и дори желателни.
Акваскейп, в стил „Джунгла“, е уникален, естествен, със свой собствен стил за красота. Това предоставя отлична възможност за аквариста да създаде живописна и естествена аквариумна среда.

 

Leave a Comment