Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Избор на аквариум, оборудване, аксесоари, декорации и препарати (втора част)

Posted by ramona 20/05/2022 0 Comment(s)

Закупувайки най-подходящия за нас аквариум, е време да обърнем внимание на необходимото му оборудване. Важен компонент в това отношение е филтриращата система. Тя е тази, която отговаря за пречистването на водата. Основно филтрите са три вида: външни (канистри), вътрешни и окачени (каскадни). Главната разлика между тях е количеството филтрираща медия, която побират – при външните е доста повече, както и пространството, което заемат - канистрите се поставят извън аквариума. Има три вида филтрация- механична, биологична и химична.
Ръководният параметър при филтрите е дебитът им – (литър/час). Важно е да се знае, че фабричната им производителност е измерена без медия (с изкл. на Eheim). Когато се напълни с филтриращи материали и изходът се свърже с флейта, колена или други елементи, дебитът им намалява. Затова се спираме на такъв модел, който да превърта обема на аквариума ни поне шест пъти за час. Окачените се монтират също извън аквариума и се отличават с голям капацитет.
Водните помпи осигуряват движението на голям обем вода. Те могат да се комбинират с филтри или да се прилагат самостоятелно за създаване на добра водна циркулация. При избора им е хубаво да съобразим дали дебитът им и водният стълб е подходящ. Чилърът е климатик, който охлажда водата (не я затопля). Той е предназначен за аквариуми с висока температура или за морски такива, при които се благоприятстват конкретни градуси. Нямат водна помпа и при закупуването им трябва да се снабдим с такава.
Нагревателят служи за поддържане на постоянна температура в аквариума. Всички модели, които предлагаме, са с терморегулатор, който да ги включва и изключва при необходимост. Уредът се потапя изцяло под вода. Мощността му се определя в съотношение (1W/1 литър), като се допуска известно предимство в полза на ватовете. Повечето имат скала и регулатор на градусите. Винаги е добре да се снабдим и с термометър, чрез който можем да установим, ако има проблем с нагревателя.
Въздушните помпи могат да се употребяват като филтър, за раздвижване на водата, за газов обмен или за декоративни цели. Основните характеристики на тази аквариумна техника, които е нужно да вземем под внимание, са дебитът и мощността ѝ. За създаване на ефектни мехурчета, се снабдяваме с камъче за въздух, гъвкава въздушна завеса или специална за тази цел декорация. Те са най-разнообразни по форма и размер, на различни марки, които може да разгледате в сайта.
Осветлението е важна част от оборудването, особено, ако ще отглеждаме естествени растения. При него трябва да се вземе предвид показателят лумен, като оптималното съотношение е 25 (лумена/литър). Повечето наши осветления са с разтегателни скоби, които пасват на аквариуми с различни размери. Има такива, които могат да заместват стари T5 и T8 пури. Тук можем да споменем едни от най-качествените в световен мащаб - Fluval Plant Spectrum, Eheim Light Classic Led Plants, AquaEL Leddy Tube Plant, Zetlight и др.
 

Leave a Comment