Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Избор на аквариум, оборудване, аксесоари, декорации и препарати (трета част)

Posted by ramona 25/05/2022 0 Comment(s)

Субстратът е от особено значение за аквариума. Той е важен, за да се чувстват рибите защитени, служи като основа за растенията и декорациите, както и за развъдник на много полезни бактерии. Преди да влезе в употреба е хубаво да се измие с топла вода (без сапун), за да се премахне прахът. Частиците му са с различни размери и форма, което трябва да се има предвид при избора на водни обитатели. При сладководните акваскейпи той не бива да съдържа варовик - ако се пени при реакция с оцет, значи има наличие.
За да изчислим колко субстрат ще ни е необходим, прилагаме формулата: дължината на аквариума x широчината x дебелината на слоя, който искаме да постигнем. Полученото число x 1000 x 1,3. Строителният пясък не е подходящ за акваристиката – прибягвайте към филтрационен или коралов такъв. Първият е предназначен за сладководни аквариуми и неприложим за дънен филтър, поради лесното му запушване. Вторият е за морски или определен вид сладководни, като може да се комбинира с варовиков чакъл.

                                                                                                          

 

Предметите, които ще ползваме за украса, е добре да са нетоксични, да не променят химичния състав на водата и да балансират с естествените потребности на рибите. Те могат да се използват за укрития на някои видове, изискващи това, или да са компактни за свободно плаващите домашни любимци. Като цяло декорирането е въпрос на личен вкус – едни акваристи предпочитат естествения декор от камъни и корени, а други се спират на направените от смола и гипс украшения.
Камъните (скалите) трябва да бъдат неутрални и целесъобразни за аквариумна употреба, като масово се продават в акваристичните магазини. Въпреки това е хубаво да ги изтъркаме и почистим много добре под течаща вода. Никога не събирайте случайни камъни – възможно е да притежават вещества, които са опасни за водните обитатели и флората. Мраморът, например, включва арсеник, а варовикът ще направи водата алкална. Винаги купувайте скали от специализираните за това места.
Корените са удачни за сладководни (бракични) аквариуми и се продават под формата на лозов корен – т.нар. Азалия. В известен смисъл те насищат водата с танин и е препоръчително предварително да се изкиснат и изтъркат. Щом подгизнат, потъват бързо към дъното. Хубаво е да се знае, че първоначално се случва водата да се оцвети, но с времето се избистря.
Някъде може да се натъкнем на красиви корали и миди, но те са пригодени само за морски (рифови) аквариуми. Известно е, че правят сладката вода по-твърда и повишават нейното Ph. Евентуално имат и остри ръбове, които раздират люспите и кожата на рибите. При тях също се употребява изваряване, за да се предотврати замърсяване, понеже са скелетни останки на мъртви организми. В противен случай изберете изкуствени корали, които наподобяват истинските. Едно от приложенията на мидите е за скривалища, но се уверете, че няма как да се стигне до заклещване на някой любимец.

Leave a Comment