Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Избор на аквариум, оборудване, аксесоари, декорации и препарати (първа част)

Posted by ramona 18/05/2022 0 Comment(s)

Първото нещо, с което се сблъсква начинаещият акварист при започване на хобито си, е изборът на аквариум. Той трябва да бъде съобразен с мястото, на което смята да го разположи. В тази връзка най-разпространени са тези с паралелепипедна форма, по-малко са сферичните, кубовете и цилиндрите. Първите са предпочитани заради по-голямото им предно стъкло, което придава „панорамен ефект“. Дебелината на стъклото се преценява спрямо литража, за да се предотвратят инциденти от налягането.
Размерите на аквариума е добре да съответстват точно с тези на поставката, на която ще го поставим. Височината не бива да бъде повече от шестдесет сантиметра, за да няма проблем с осветяването на дъното, а широчината му да бъде в съображение с неговата дължина и височина, за да се развиват нормално рибите. Осветлението се предвижда в зависимост от това дали ще отглеждаме естествени растения. Колкото те са по-взискателни, толкова повече внимаваме за лумените и характеристиките му.
Позицията на нашия акваскейп е хубаво да е далеч от пряка слънчева светлина, за да не се развият нежелани алги във водата и да е на тихо и спокойно място. Колкото по-далеч от прозорците, на най-отдалечената от тях стена, толкова по-добре. Озвучителните системи, както и другите източници на шум и вибрации, причиняват стрес при рибите. В резултат на това те променят окраската и поведението си, което е предпоставка за възникване на заболявания и последващи наши главоболия.
Друг важен факт, върху който трябва да помислим, е какви риби ще отглеждаме. Различните видове имат свои характерни биологични особености. Едни стават големи и ще имат нужда от повече пространство, а други са дребни. Има такива, които живеят на пасажи и строги индивидуалисти. Съществуват териториални екземпляри, които жестоко бранят хабитата си, и любимци, които нямат толкова претенции. Някои се хранят на повърхността или в средните слоеве, а други търсят храната си на дъното.
Аквариумът се слага на специализирана поставка, която задължително е достатъчно здрава, за да издържи собствената му тежест, както и тази на декорациите (камъни, корени, грунд). За да ни е удобно, я избираме толкова висока, че аквариумът да ни бъде на нивото на очите в седнало положение. Важно условие е да бъде добре нивелирана и с равна повърхност. Хубаво е да се закупи подложка, която се полага между аквариума и поставката. Нейната функция е да обере неравностите и да предпази дъното от нараняване. Предлагаме изключително разнообразие на специализирани поставки и подложки.
Преди да стартираме аквариума е нужно да почистим стъклата му от запрашаване, получено при транспорта. Ако сме решили да залепим фон на задното стъкло, отрязваме го по размер, нанасяме определеното количество лепило, нагласяме желаната картинка и премахваме останалите въздушни балончета с тънък предмет (шпатула). Нека обобщим – предварително съставената от нас концепция ще ни спести доста проблеми в бъдеще.

Leave a Comment