Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".

От акварист за акваристи – стартирай в акваристиката | Първа част

30/03/2020 0 Comment(s)

Екипът на Aquarium.bg

Снимка: Aquarium.bg

 

Приятели, днешната ни тема ще бъде представена от един запален акварист, част от екипа на Aquarium.bg.  

 

Ето и нейната история:

Преди 5 години реших да си купя аквариум, но тогава нямах представа нито от видове, нито от големина на аквариуми, нито какви рибки ще отглеждам, а за поддръжка дори не се и замислях.

„Никой не се ражда акварист, но може да стане такъв“, беше мисълта, която не ми позволи да се откажа.

От опита си научих, че за да съм акварист не е достатъчно да съм стартирала аквариум, а да уча постоянно, да изпробвам, да греша, да се консултирам със специалисти и да им се доверявам.

Така малко по-малко с желание и стремеж да стана добър акварист, нон-стоп се информирах, учех се от други хора и не закъсня шанса, който получих да стана част от един опитен и сплотен екип - екипа Aquarium.bg.

 

В първа част от статията, ще ви въведа в акваристиката, какви познания ще са ви нужни, за да стартирате първия си аквариум, а ако сте опитен акварист също можете да си сверите часовника.

 

Избор на аквариум и нужните компоненти

 

Както всяко начало, така и в акваристиката е трудно, ако не си информиран добре.

За да стартирате трябва да си отговорите на въпроса: сладководен или морски аквариум искам? В началото ви съветвам да започнете със сладководен, тъй като е по-лесно да се грижите за него и да натрупате знания и опит. Морската акваристика е за по-опитните акваристи, затова е по-предизвикателна.

Форма на аквариума

Аквариумите са с различни форми и размери. Най-разпространени са паралепипедните аквариуми, но могат да бъдат кубове, колби или овални.

aquarium-rs-380c

akvarium-rs-80s


 

 

aquarium-fluval-flexaquarium-marina-basic

 

След като изберете вида и формата на аквариума, следва да го поставите на специална поставка, която е достатъчно здрава, за да издържи тежестта. За да прецените колко кг. трябва да тежи поставката, можете да изчислите общата тежест на аквариума + литражите му (пример: 15 кг. аквариум + 80 литра = 95 кг. ) или най-разпространения вариант при акваристите е обема на аквариума х 1,5 (примерно аквариум 100 литра х 1,5 = 150 кг), това е тежестта на стъклото, водата, грунда и  т.н.

 

Съветвам ви, между аквариума и поставката да поставите тънък пласт стириопор или подложка , който ще направи аквариума ви по-стабилен, ако има неравности. Използвайте подложка, ако аквариума няма изградена рамка в долният край.

 

aquarium-and-a-stand-eheim-vivaline-240

 

 

Местоположение на аквариума

От голямо значение за бъдещите водни обитатели е мястото, на което ще е разположен аквариума. Независимо дали е в стаята или офиса, аквариума трябва да е поставен на най-спокойното и тихо място в помещението с непряяка слънчева светлина (далече от прозорците).

 

Следващата стъпка е оборудването

Оборудването на аквариума включва – избор на осветление, филтри, нагреватели и при растителни аквариуми - CO2 система.

До голяма степен от осветлението на аквариума, зависи живота на водните обитатели в него.

Вижте: Какво осветление да изберете за аквариума?

Още в самото начало осветлението трябва да свети умерено 6 до 8 часа дневно, а след това не повече от 8 часа.

 

Вътрешни и външни филтри

Не е нужно да сте опитни акваристи, за да знаете значението на филтрацията за аквариума. Филтрите са външни и вътрешни, като се състоят от водна помпа и филтрираща медия.

 

Вътрешните филтри са подходящи за малки и средни аквариуми (до 100 литра). Поставят се изцяло под водата като се закрепват за стъклото с помощта на вендузи. Съдържат помпа и филтрираща гъба, която отстранява замърсяванията в аквариума и съхранява полезните бактерии.

 

Външните филтри са подходящи за големи аквариуми (над 100 литра) с много рибки и растения. Включват филтър медия, кранове, маркучи и различни приставки. Водата преминава през няколко вида филтрация: механична, биологична и химична и по този начин се отстраняват най-малките вредни частици от водата.

 

Изборът на филтрираща система винаги зависи от големината на аквариума и броя обитатели.

 

Избор на нагревател

Следващият компонент, който ще ви е нужен, за да стартирате аквариума е нагревател, който познайте какво прави...?

 

Нагревателят поддържа определена температура в аквариума, която е нужна за отглеждането на определени видове рибки и растения, които ще отглеждате.

 

За да определите колко мощен нагревател ви трябва, старите акваристи използват простото правило 1 ват за 1 литър вода (примерно 50 литра аквариум – 50w).

 

Всеки вид рибка се нуждае от различна температура (винаги се информирайте преди да пуснете рибките, за да не ги сготвите при по-висока температура). Тропическите рибки обичат по-високи температури ( 24-27 °C). Голяма част от растенията не обичат висока температура (над 29-30 C).

 

Какво още е нужно в началото?

Кепче, магнитна чистачка за стъклата, уред за сифониране на дъното, пинсета, ножичка с тъп връх за подрязване на растенията.

 

Не пропускайте да си вземете тестове за следене на параметрите на водата.

Основните тестове при обикновен сладководен аквариум са PH,KH (карбонатна твърдост), GH (обща твърдост), NH3/NH4 (амоняк/амоний) N02 (нитрати) NO3 (нитрити).

 

Ще ви помогнат нашите съвети за по-добро качество на водата.

 

Дотук всичко, което ви разказах е само началото, като остава да изберем декорация, растения и рибки.

 

Очаквайте ги скоро във втора част, както и още полезни съвети от мен.

Leave a Comment