Този сайт използва "бисквитки", с цел подобряване качеството на услугите. Продължавайки да използвате сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки".
Безплатна експресна доставка до адрес за всички поръчки над 49 лв.!

Избор на аквариум, оборудване, аксесоари, декорации и препарати (четвърта част)

Posted by ramona 27/05/2022 0 Comment(s)

След като сме се спрели на подходящия за нас аквариум и сме избрали нужното за него оборудване, е време да обърнем внимание и на аксесоарите за почистване и поддръжка. Както при всяко хоби, и в акваристиката удоволствието е свързано с прилагането на определен труд и подготовка. Това е от особена важност за правилното протичане на процесите. Грижите трябва да са периодични, да не се отлагат, за да се осигурят на обитателите и флората удачни условия на живот.
Най-напред е добре да се снабдим със сифон за почистване на дъното, който да бъде с диаметър на отвора около 30-40 мм. и дължина, съобразена с височината на аквариума. Като цяло представлява тръба с нееднакви по форма краища. Единият от тях (широкият) се поставя в грунда, а вторият в съд извън аквариума (например кофа). Той източва водата заедно с органичната материя, попаднала между камъчетата. Някои от моделите, които предлагаме, са с ръчна помпа, а други са електрически (на батерии).
Друг важен компонент е кепът. Подборът му е хубаво да бъде съобразен с размерите на рибите, които ще отглеждаме. Препоръчваме да си закупите два, за да може да улавяте изплъзващите се индивиди. Термометрите служат за контролиране на температурата на водата. Залепващите се разновидности, които променят цвета си при изменение на градусите, са добър индикатор, но точните спиртни или електронни типове са незаменими. Запасете се с резервен, в случай, че основният ви се счупи.
Чистачките също са необходим елемент от аквариумната поддръжка. Те могат да бъдат с дръжки с различна дължина, както и магнитни. Последните са съставени от две части, като почистват едновременно аквариума отвътре от мръсотии, а външната от прах (за стъкла до 6 мм.) Хидрометърът е уред за измерване на солеността и се употребява при бракичните и морските системи. Добре е да си набавим тестове за измерване на разни аспекти на водната химия – pH, твърдост и др.

                                                                                                                
Препаратите за стартиране, както и стартиращите бактерии, са съществен дял от поддържането на аквариума. При тях е хубаво да се спазва дозировката, която е обозначена на етикета. Предлагаме богато разнообразие, като можем да споменем следните подобрители за вода – Seachem Prime, Seachem Safe, Tropical AntyChlor и Bactosan, Dajana Pet Chlor Stop и Dajana Pet Start Plus. От стартиращите бактерии – Seachem Stability, Seachem Pristine, Fluval Biological Enhancer, Tropical Bactoactive и др.
Не на последно място са резервните части, с които трябва да разполагаме. Такива са: филтърен пълнеж за подмяна, уплътнения за филтри, държачи за водни помпи или мембрани за въздушните, резервен нагревател (термостат), ако устройството се развали, предпазители за електрическите бушони. Добре е да имаме специализирана литература за информация относно видовете, тяхното отглеждане и развъждане. Медикаментите имат ограничен срок на годност и е по-добре да се купуват при нужда.

 

Leave a Comment